segunda-feira, 9 de agosto de 2010

Dry Martini


Sunday was Father's day (here in Brazil). This demanded one of the most famous and classic drinks in the world. Also my father's favorite.

The recipe is simple:

- 2 oz Gin
- 1 dash Dry Vermouth
..... lime zest
..... two pitted olives as garnish. Through a small sword, of course.

Although it is simple, no Martini is equal to another.
The bartenders vary the quantity of vermouth, the number of olives, the strengh ot the zest and so on.

But maybe the most important factor in a Martini is the way it is stirred.
I prefer bigger ice rocks and I watch out for the ice when I'm mixing it.
The more you hit your bar spoon against the ice or the more you hit one ice rock against another, the more ice chips that you make, watering the drink.

And forget about stiring it for too long, also. You're mixing a drink, not making a cake. Do it just enouth for the spirits to blend in and chill, with the ice melting as little as possible.
After all, both the Mixing glass and the cocktail glass are already pre-chilled.

In the end, your own way to make a Dry Martini comes with time. My first one was plain dreadful.

Today I can say it turns out pretty good, but a perfect Dry Martini requires a life-long technique.

Domingo foi dia dos pais. A ocasião exigiu um dos drinks mais famosos e clássicos do mundo. É também o preferido do meu pai.

A receita é simples:

- 60 ml de Gin
- 1 dash de Vermouth Seco
..... zest de limão
..... duas azeitonas sem caroço de guarnição. Numa espadinha, claro.

Ainda que seja simples, nunca um Dry Martini é igual a outro.
Os bartenders variam a quantidade de vermouth, número de azeitonas, força do aroma do limão e assim vai.

Mas talvez o fator mais importante de um Martini é a forma como ele é mexido.
Eu dou preferência por pedras grandes de gelo e tomo cuidado na hora de misturá-lo.
Quanto mais você bate a bailarina no gelo, ou bate um gelo contra o outro, mais saem lascas, o que deixa-o aguado.

Nada de misturar muito tempo, também. Você está mexendo um drink, não batendo um bolo. Só o suficiente para as bebidas se combinarem e gelarem, com o gelo derretendo o mínimo possível.
Afinal, tanto o Mixing glass quanto a taça também já estão previamente resfriados.

No final das contas, a sua própria forma de fazer um Dry Martini vem com o tempo. Meu primeiro Martini foi um horror.

Hoje eu já posso dizer que ele sai um bom Martini, mas um Dry Martini perfeito é uma técnica a se buscar durante a vida toda.

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